Ti kniver i hjertet

Regi av Marius Holst
1t 36 min

Ti kniver i hjertet
er basert på ”Gutten som ville være en av gutta” av Lars Saabye Christensen. Forfatteren skrev selv manuset sammen med Marius Holst, og filmen endte opp ganske forskjellig fra det litterære forelegget. Vi er i Oslo på 1960-tallet og møter unggutten Otto. Han vil gjerne være tøff og en av gutta, men er bleik og spinkel og sliter reservebenken på skolens fotballag. Sommerferien står for tur og Otto ser for seg flere uker med kjedsomhet i den forlatte hovedstaden. Familien må holde seg hjemme mens far jobber. Han er i flyttebransjen og sommeren er høysesong. Ikke engang feriekoloni blir det denne sommeren, og Otto føler seg ensom og rastløs. Men så dukker Frank opp.

Frank er mystisk og selvsikker. Han er moden og tøff, og i siste fotballkamp før ferien utfordrer han Otto til å kaste en stein på dommeren. Det er starten på et vennskap mellom de to. Otto ser opp til Frank, som viser ham noen av voksenlivets ukjente sider. Familien til Otto blir også berørt av den gåtefulle Frank, og sommeren blir langt mer utfordrende enn Otto hadde forestilt seg.

Ti kniver i hjertet er en film om oppvekst, om familieforhold og relasjoner. Otto er i ferd med å bli voksen, men har ennå mye igjen å lære. Frank kommer inn i Ottos liv med hemmeligheter og mørke sider og han viser Otto at det å bli voksen ofte innebærer harde valg og å utfordre det bestående. Kanskje er ikke ting det de ser ut som?

Filmen var regidebuten til Holst, som senere har gjort seg bemerket med filmer som Øyenstikker (2001) og Blodsbånd (2007). Skuespillerne imponerer, særlig Martin Dahl Garfalk i rollen som Otto og Jan ”Devo” Kornstad som Frank. Uten noe særlig skuespillererfaring var de to guttene skeptiske til å være med i filmen, men regissøren klarte å overtale dem. Marius Holst har åpenbart god teft, for det er to svært karismatiske figurer vi møter her. Garfalk med sitt uskyldige og spørrende vesen gjemmer noe bak de mørke øynene, og Kornstad fremstår som svært autentisk. Ti kniver i hjertet ga i 1994 norsk film et aldri så lite løft og banet vei for en ny filmgenerasjon. Endelig ble det mer spenst i dialogene og utover nittitallet fikk vi flere gode filmer som Budbringeren (1997), Insomnia (1997) og Schpaa (1998). Og så Dis da…

Kilde: http://www.bergen-filmklubb.no/Program/BERGEN_FILMKLUBB/TI_KNIVER_I_HJERTET.html