Paraplyene i Cherbourg

Med: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo
Musikk: Michel Legrand
1 t 31 min, fransk tale (eller rettere sagt sang!), engelsk tekst

Paraplyer, kjoler og tapeter som matcher

Paraplyene i Cherbourg har den perfekte blanding av den lekenhet, skjønnhet og lidenskap som enhver musikal streber etter. Filmen utspiller seg i den franske havnebyen Cherbourg hvor Geneviève, en slående vakker 17-åring, arbeider i sin mors paraplybutikk. Hun er stormende forelsket i Guy, som jobber ved et bilverksted. De sverger hverandre evig kjærlighet og ønsker å gifte seg, men krigen i Algerie er på trappene og Guy må inn i militæret. I avskjedens bittersøte time blir Geneviève gravid. Mens den uvitende barnefaren er borte i krigen, frir en rik diamanthandler til den vordende mor, og sier seg villig til å oppfostre barnet som sitt eget. Genevièves mor presser henne til å akseptere tilbudet og de nygifte flytter til Paris. Men snart vender Guy tilbake til Cherbourg.

Paraplyene i Cherbourg trollbandt publikum ved filmfestivalen i Cannes i 1964 og vant den prestisjetunge Gullpalmen. Filmen forfører oss med vakre farger, Cathrine Deneuve, og dialogen som i sin helhet blir sunget. Den konstante bakgrunnsmusikken virker hypnotiserende og drar oss stadig dypere inn i den ulykkelige kjærlighetshistorien. Deler av byen ble malt om og skuespillernes klær ble avstemt i forhold til omgivelsene for å skape den rette stemningen.

Komponisten Michel Legrand hadde laget musikk til Demys to tidligere spillefilmer Lola (1961) og Englebukten / La Baie des anges (1963). I tillegg har han laget musikk til filmer av Marcel Carné, Jean-Luc Godard og Agnès Varda, Demys kone. Legrand og Demy arbeidet i ett år før innspillingen begynte og skapte en uforglemmelig og lett gjenkjennelig blanding av jazz og ballader. Et lite skår i gleden er at verken Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo eller noen av de andre skuespillerne hadde noen spesielt fremragende sangstemmer, så filmen ble dubbet av profesjonelle sangere.

Paraplyene i Cherbourg får deg til å forlate kinosalen med tårer i øynene og en følelse av å ha hjertet i halsen. Filmen blir likevel aldri for sentimental selv om den har en gjennomgående stemning preget av ulykkelig kjærlighet.

Kom i paraplystemning her: http://www.youtube.com/watch?v=JiNfJHZCD8Q

Omtale fra Bergen Filmklubb