Horten filmklubb - Horten film society

Ein Freund von mir

sabinetimoteo
Sebastian Schipper 2006
spillefilm – 1t 24m
tysk tale, engelske tekster

Utlån fra Goethe-Institut Oslo

arl (Daniel Brühl, Good Bye Lenin) er en ung matematiker som tjener gode penger i et forsikringsselskap. Den stilrent innredete, men pregløse leiligheten han bor i, reflekterer hans tilnærming til livet; han er introvert og mistilpasset – både i sin innholdsløse fritid og i jobben. Alt virker likegyldig for arbeidsdronen Karl.

Ting begynner å endre seg når sjefen i ren frustrasjon over Karls likegyldighet gir ham det lite takknemlige oppdraget å spionere på et suspekt leiebilfirma. For å kunne betrakte miljøet fra innsiden må han infiltrere firmaet, og lar seg hyre som sjåfør for returnering av leiebiler av det rådyre slaget. Snart får han kontakt med den taletrengte garasjeansatte Hans (Jörgen Vogel, Den frie vilje, Emmas Lykke). Med et energinivå som mildt sagt bobler over, drar han Karl inn i en verden der iskrem, jenter, kaffe, fly, den raskeste bakoverkjørende bilen i verden og det å kjøre Porsche i nettoen langs autobahnen natterstid, bare er noen av ingrediensene. Hans vil gjerne dele alt med Karl, til og med sin flotte kjæreste Stelle (Sabine Timoteo). Men hvor langt inn i Hans konvensjonsfrie verden og logikk er han villig til å følge med? Etter hvert som vennskap glir over i trekantdrama, utfordres Karl på flere plan, og han tvinges til å redefinere hvem han er.

Filmen føyer seg inn i rekken av spennende nye tyske filmbidrag, og selv om den kan karakteriseres som kommersiell, er den langt fra noen lettvekter. En stram nervetråd dirrer gjennom hele filmen, og skuespiller-orienterte regissør Sebastian Schipper (som selv er skuespiller) lar sin andre film bæres frem av suverene karakter-tolkninger levert av både Brühl, Vogel og Timoteo. Ein Freund von Mir er en sjarmerende og uforutsigbar buddy-film, og sjansen er stor for at du har fått deg to nye bestevenner innen du forlater kinosalen.

ilf (http://www.trondheim-filmklubb.no/visomtale02.php?id=2014)

En herlig ”buddyfilm” med Jürgen Vogel (Den frie vilje, Emmas lykke) og Daniel Brühl (Good bye, Lenin, The Edukators, Inglourious Basterds) i hovedrollene!

Kosmorama viste filmen i fjor:http://arkiv.kosmorama.no/2008/om_festivalen/festivalarkiv/kosmorama_2007/film_a/friend_of_mine_a

og info på tysk:

http://www.filmportal.de/df/98/Credits,,,,,,,,8B91D761123F4B2A95230B19D9D0C24Dcredits,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.html

Omtale fra: http://www.filmklubb.no/medlem/?id=2342&t=film_nfk35mm

Leave a Reply